onsdag 11. januar 2012

Filosofi

Gandhi sa: "Ikkevold er den største kraft som står til menneskets disposisjon. Den er mektigere enn det kraftigste ødeleggelsesvåpen."

Mohandas Karamchand Gandhi ble født 2.oktober 1869 i Porbandar.
Han var indisk statsleder, filosof og fredsaktivist og ledet Indias kamp mot uavhengighet fra Storbritannia. Han ville vise at det var mulig å kjempe og engasjere seg for viktige saker uten å bruke vold. Han tok sterk avstand fra nazismen og alle andre former for undertrykkelse og nedverdigelse som for eksempel rasisme.

Gandhi ble født i en kjøpmannskaste med troende hinduer. i 1888 forlot an familien sin og reiste til England for å studere juss. Her fant han en restaurant der han kom i kontakt med tankestrømninger som Madame Blavatskys som forteller og viser dybden i Indias egen religiøse tradisjon. Han ble også interessert i anarkismen, som er en filosofisk bevegelse som går ut på og fjerne eller i stor grad minske alle maktstrukturer.

Den moderne pasifismen bygger i stor grad på hans ikkevoldelige tanker. Den tar avstand fra vold og militære krigshandlinger i internasjonale og nasjonale konflikter. Han mente at man kommer langt med handlinger, ikke med prat. Bare gjennom å sette handlingene i live kan du forandre verden.

Gandhi har blitt en av de mest innflytelsesrike personer på jorda. Bursdagen hans 2.oktober markeres over hele verden som en minnedag for fred og ikke-vold.

Jeg er enig med Gandhi og hans ikkevold metoder. Vold løser ingenting, og skaper bare mer uro. Det skaper frykt, makt og ødelegger verden. Gandhi viste verden at det går an å løse konflikter og problemer ved og ikke bruke vold, og det er ett prinsipp jeg syntes burde vært brukt mer i praksis. Når internasjonale konflikter skal løses blir det automatisk en voldshandling hvor hovedpoenget er å skape frykt, skape makt og sørge for at det andre landet overgir seg. Etter årevis med denne måten å løse konflikter på kan man vel egentlig konkludere med at krig skaper mer krig. Og krig skaper ikke fred

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar